Tijd om weer wat te leren


Lissajouskrommen

Als bijlesdocent wiskunde is hulp bij goniometrische functies dagelijkse kost. Zelf heb ik het altijd wat vreemd gevonden: in de handboeken wordt uitvoerig ingegaan op begrippen zooals amplitude, faseverschil en frequentie maar dan stopt het. Net op het moment dat een leerling in staat is om er visueel coole dingen (intrinsieke motivatie!) mee te bouwen en zelf wat te exploreren zoals Lissajousfiguren. En laat ons eerlijk zijn: wie wil daar nu geen placemat van?

Je kan als je wil gaan voor schoonheid en gewoon mooie figuurtjes maken met de animatie: een vlinder of een vis bijvoorbeeld maar ook een gekantelde hoofdletter z of w. Je hoeft dan niet verder te lezen. Experimenteer met de knopjes.

Voor wie wat meer wil heb ik een korte uitleg en een Google Sheetswerkblad dat leerlingen met enige STEM-expertise ook zouden kunnen maken. Hier gaan we!



Lissajouskrommen

hoeksnelheid X   
hoeksnelheid Y   
faseverschil (°)   





Ik heb ook een Google Sheetsvariant gemaakt die er uit ziet zoals de afbeelding hieronder. Met enige STEM-expertise en wat begeleiding ligt dit in het bereik van leerlingen om zelf te maken en al bij al een leuke manier om eens met een werkblad aan de slag te gaan.

De nodige formules staan op de animatie. Om niet telkens opnieuw de hoeksnelheden in te moeten voeren heb ik een dropdownmenu toegevoegd voor het faseverschil en de hoeksnelheden op deze manier:


werkblad © Bart Van Bossuyt 2023



Cooler dan dit wordt het niet, mensen.



simulatie © 2023 Bart Van Bossuyt